Το Α.Κ.Ι.Φ. στη Γαλλία εν μέσω γενικής απεργίας / ΙΟΥΝΗΣ 2016

photo 1 Samedi 4 Juin a “lieu dit” 6, rue Sorbier
photo 1 Samedi 4 Juin a “lieu dit” 6, rue Sorbier
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo 2 Samedi 4 Juin a “lieu dit” 6, rue Sorbier
14062016-_DSC5040
photo 3 Samedi 4 Juin a “lieu dit” 6, rue Sorbier


Επίσκεψη στο Παρίσι και στην Τουλούζ πραγματοποίησε μέλος του ΑΚΙΦ τον Ιούνιο, ώστε να συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τις επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων και τις δυνατότητες απάντησης από τη μεριά του κινήματος και των λαϊκών συμφερόντων.

“Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να βρεθώ στη Γαλλία αυτές τις μέρες, μέσα στην αναταραχή και στην ελπίδα – με την «νέα γενιά» του κινήματος να ψηλαφά νέους και παλιούς τρόπους συμμετοχής στην place de la Republique, ενώ τα συνδικάτα έπαιρναν τη σκυτάλη και προκήρυσσαν γενική απεργία ενάντια στο νόμο El Khomri (ενάντια δηλαδή στην καταπάτηση και διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων «με τη βούλα» του νόμου).

Τα χρόνια της κρίσης και η ελληνική εμπειρία φαίνεται πως, τουλάχιστον, έχουν κάνει τους λαούς πιο σοφούς. Μέσα στην αναστάτωση της απεργίας και των κινητοποιήσεων αλλά και στο ξάφνιασμα της πρωτοφανούς για την τελευταία τριακονταετία αστυνομικής καταστολής κυριαρχούσαν:

• Η επίγνωση του νήματος που συνδέει τις αλλαγές στα εργασιακά στη Γαλλία με το ελληνικό χρέος, τις εξώσεις στην Ισπανία, την ανεργία στην Ιρλανδία κοκ με την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και τα συμφέροντα των τραπεζών.
• Η αγωνία για τη σύνδεση του «νέου» (σε ηλικία και χαρακτηριστικά) κινήματος με τον «παλαιό» και παραδοσιακό κορμό των συνδικάτων σ΄ ένα ενιαίο κίνημα μαζικής ταξικής διεκδίκησης.
• Η αναζήτηση νέων δρόμων κινητοποίησης και μαζικοποίησης της αντίστασης – η νοηματοδότηση της «αγανάκτησης» – η δημιουργία κυττάρων συζήτησης και αντίστασης στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία.

Σ’ αυτό τον προβληματισμό προσπάθησαν να συνεισφέρουν οι εκδηλώσεις και οι συναντήσεις

Σάββατο 4 Ιούνη: εκδήλωση στον εναλλακτικό χώρο Lieu Dit (Paris 20ème) με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία, την ελληνική εμπειρία των κοινωνικών ιατρείων καθώς και τις πρώτες παρατηρήσεις από τη δημιουργία αντίστοιχου (αλληλέγγυου) κέντρου υγείας στη Γαλλία.”
https://solidaritefrancogrecque.wordpress.com/2016/05/06/alternatives-en-sante-je-resiste-et-je-soigne-le-4-juin-a-paris/

Έμμυ Κουτσοπούλου