Σάββατο 25/6 & Κυριακή 26/6, Βιωματικό σεμινάριο: Κρίσεις πανικού στην κρίση

afissa seminar1

Λίγα λόγια για τις κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού ΔΕΝ είναι επικίνδυνες ούτε για τη σωματική υγεία αλλά ούτε και για τη ζωή του κάθε ανθρώπου που βιώνει τέτοιες κρίσεις και νιώθει ότι είναι σε κίνδυνο ή ότι μπορεί να πεθάνει κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Είναι πιθανό οι κρίσεις πανικού να δημιουργήσουν περιορισμό στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ανθρώπου που βιώνει αυτές τις κρίσεις.

Στο βιωματικό σεμινάριο διερευνούμε το τι είναι αυτό που συμβαίνει στις εμπειρίες πανικού, τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης, για το/τα μήνυμα/-ατα που δίνει ο εαυτός μας και είναι αυτό που χρειάζεται να ακούσουμε και να μάθουμε για τον εαυτό μέσα από αυτές τις κρίσεις.

Κύρια συμπτώματα των κρίσεων πανικού

Ταχυκαρδίες

Επιβράδυνση αναπνοής – δύσπνοια

Πόνος στο στήθος

Αίσθηση πνιγμού – Δυσκολία κατάποσης

Τρέμουλο – Ρίγη

Ιδρώτας

Ναυτία – Αναγούλα

Ζαλάδα

Μούδιασμα – Μυρμήγκιασμα

Έντονη αίσθηση ζέστης ή κρύου

Αποπροσωποποίηση (απώλεια αυτο-αντίληψης)

Φόβος θανάτου

Φόβος για απώλεια ελέγχου 

Τι είναι Bιωματικό Σεμινάριο  

 

Η βιωματική μάθηση στηρίζεται στην αρχή του «μαθαίνω κάνοντας» καθώς έχει καταγραφτεί ότι όλοι έχουμε μια έμφυτη δυνατότητα μάθησης.

Οι συμμετέχοντες, -ουσες στο βιωματικό σεμινάριο καλούνται να βιώσουν στο «εδώ και τώρα» τη δική τους ατομική εμπειρία μέσα από δραστηριότητες-τεχνικές που προτείνουν οι συντονιστές και σχετίζεται κάθε φορά με το θέμα του βιωματικού σεμιναρίου όπως:

ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων, προσωπικές αφηγήσεις, ταξίδια κατευθυνόμενης φαντασίας, προσωπικά παραδείγματα, διερευνήσεις ερωτήσεων κ.ά.

Αυτές οι ατομικές εμπειρίες μπορούν να μοιραστούν και να διερευνηθούν μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, -ουσες με στόχο το άμεσο βίωμα να κατανοηθεί και να καταγραφεί πιο βαθιά.

Είναι προϋπόθεση ότι η συμμετοχή στο βιωματικό σεμινάριο είναι ενεργητική (και όχι παθητική, «κάθομαι και ακούω») για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες, -ουσες να δουλέψουν σε διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Δεν είναι ο/οι συντονιστής, -ες που έχει, -ουν τις έτοιμες λύσεις-προτάσεις αλλά είναι η κάθε ομάδα στην κάθε χρονική στιγμή που θα αναδείξει τρόπους και προτάσεις για τα θέματα που θέτονται προς διερεύνηση.

Μερικά από αυτά που μπορεί να βοηθήσει-βελτιώσει αυτή η διαδικασία της βιωματικής μάθησης είναι ότι:

  • Βαθαίνει τη γνώση για τον εαυτό
  • Αναπτύσσει δεξιότητες μέσω της πράξης και της αντανάκλασης
  • Υποστηρίζει την κατασκευή νέων αντιλήψεων
  • Διευρύνει την εκμάθηση μέσω ανταλλαγής πληροφοριών

Είναι σημαντικό το πλαίσιο διεξαγωγής του βιωματικού σεμιναρίου να λειτουργεί σε κλίμα αποδοχής, εμπιστοσύνης, ασφάλειας και υποστήριξης έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, -ουσες να νιώθουν άνετα στη δουλειά με τον εαυτό και στη συμμετοχή στην ομάδα.

Το βιωματικό σεμινάριο συντονίζουν δύο επαγγελματίες Ψυχολόγοι-Ψυχοθεραπεύτριες μέλη στην ομάδα Ψυχικής Υγείας στο  Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Ν.Φιλαδέλφειας, Ν.Χαλκηδόνας, Ν.Ιωνίας και γύρω Περιοχών.