Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Άρτας: Πανελλήνια θλιβερή πρωτοτυπία

arta

Με έκπληξη διαβάσαμε στην ΗΧΩ της Άρτας στις 30-4-2015 ανακοίνωση του ΔΣ   του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας ότι «το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Άρτας λειτουργεί παράνομα, με ατομική ευθύνη των γιατρών που συμμετέχουν σ ’αυτό, ενδεχόμενα σε σχέση εξαρτημένης εργασίας και δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα λοιπά μέλη του Συλλόγου». Επισημαίνει επίσης η ανακοίνωση ότι  «από 28-6-2014 σύμφωνα με Π.Δ. έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις Δημόσιες Δομές Υγείας και οι ανασφάλιστοι πολίτες Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής ή ξένοι νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα». Επισημαίνουμε λοιπόν τα εξής:

  1. Το ΚΙΦ Άρτας είναι μια ΑΥΤΟΝΟΜΗ, ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ δομή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που παρέχει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους συμπολίτες μας. Δεν είναι ιατρείο ή πολυιατρείο, στο χώρο του οποίου διενεργούνται ιατρικές πράξεις έτσι ώστε να απαιτείται αδειοδότηση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Στις αναληθείς αιτιάσεις, επίσης του ΙΣΑ περί ενασχόλησης γιατρών στο ΚΙΦΑ με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή ως ελεύθερων επαγγελματιών με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι όλοι οι γιατροί που συμμετέχουν παρέχουν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες τους. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται στα οργανωμένα ιατρεία τους αμισθί. Άλλωστε, ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να δέχονται μέχρι 5 επισκέψεις το μήνα δωρεάν. Μέχρι σήμερα βέβαια δεν γνωρίζαμε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι παράνομη ενέργεια. Κρίμα για όσους το πιστεύουν αυτό!
  2. Όλοι εμείς (λειτουργοί υγείας και πολλοί άλλοι αλληλέγγυοι πολίτες) συμβάλλαμε στη δημιουργία αυτής της συλλογικότητας γιατί διαπιστώναμε καθημερινά ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, υπήρχε ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανασφάλιστων συνανθρώπων μας που βίωναν (και βιώνουν) τον αποκλεισμό από ιατρική βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή με αποτέλεσμα την αύξηση νοσηρότητας και θνησιμότητας κύρια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι:

  • Η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό
  • Ο καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και την οικογένειά του υγεία και ευημερία, ιατρική περίθαλψη και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, άρθρο 25)

Η δημιουργία ασπίδας προστασίας και συνοχής της κοινωνίας μέσα από δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι βασική προϋπόθεση για να αντισταθεί η κοινωνία και να επιβάλλει προς όφελός της μια άλλη λύση μέσα στη κρίση.

Δεν είμαστε «καλοί Σαμαρείτες» όπως κάποιοι ειρωνικά μας έχουν αποκαλέσει. Δεν έχουμε την πρόθεση και πολύ περισσότερο την αυταπάτη υποκατάστασης του κράτους που αποσύρεται από την ευθύνη φροντίδας της υγείας των πολιτών. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα σύστημα Υγείας. Για Δημόσια φροντίδα και περίθαλψη για όλους, ΧΩΡΙΣ αποκλεισμούς.

Όλοι έχουμε θιγεί από την κρίση, πάνω απ’ όλα όμως έχει θιγεί η υγεία σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Η πρωτοβάθμια Δημόσια περίθαλψη υπάρχει αλλά σοβαρά υποστελεχομένη, με ελλείψεις σε βασικότατες ειδικότητες. Για να απευθυνθεί κάποιος ανασφάλιστος στο Νοσοκομείο πρέπει να είναι επείγον περιστατικό. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι με μηδενικό εισόδημα και ως εκ τούτου ούτε τα φάρμακά τους δεν μπορούν να αγοράσουν. Αυτά προσπαθούμε κατά το δυνατόν να εξασφαλίσουμε από την προσφορά συμπολιτών μας και τις συνδρομές των μελών του Συλλόγου μας. Αυτοί οι άνθρωποι που οδηγήθηκαν σε εξαθλίωση λόγω της κρίσης καταφεύγουν σε μας και είναι αστείο να σκεφτόμαστε ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός στα λοιπά μέλη του ΙΣΑ. Με αυτό το σκεπτικό τα Κοινωνικά Παντοπωλεία κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στα σούπερ μάρκετ, ο Ερυθρός Σταυρός κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στα καταστήματα νεωτερισμών και τα Δίκτυα χωρίς μεσάζοντες στις λαϊκές αγορές κλπ.

Το ΚΙΦ Άρτας δεν αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία. Είναι μια από τις 51 δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο χώρο της υγείας που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η ίδια η κοινωνική αλληλεγγύη δεν χρειάζεται να έχει νομική υπόσταση, δεν έχει ιδιοτέλεια, δεν κρύβει ανταγωνιστικά στοιχεία. Έχει αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο και τροφοδοτεί τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Άλλωστε αυτό το γνωρίζουν όλοι και πρωτίστως τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν στον όρκο του Ιπποκράτη.

Θα περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία και κατανόηση από τον Ιατρικό Σύλλογο σ’ αυτή μας την ανιδιοτελή και απολύτως κοινωνικά αναγκαία προσπάθεια. Και αν μάλιστα, όπως ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος ισχυρίζεται, τα μέλη του περιθάλπουν δωρεάν ανήμπορους συμπολίτες μας, τότε μαζί με τα συγχαρητήριά μας τους καλούμε να ενταχθούν κι αυτοί ως εθελοντές στο ΚΙΦ Άρτας. Είμαστε ανοιχτοί σε όσους θέλουν να προσφέρουν.

Άρτα, 30-4-2015

ΚΙΦ ΆΡΤΑΣ