Ελληνικά

logo iatreioy


Τι είναι το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο (Α.Κ.Ι.Φ.)

Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας και γύρω Περιοχών 


 

Το Α.Κ.Ι.Φ. είναι ένα κοινωνικό εγχείρημα, μια πρωτοβουλία ανοικτή στ@ν καθένα/καθεμία (από τον χώρο της Υγείας ή όχι) που θα ήθελε να συμμετέχει προσφέροντας τις υπηρεσίες του/της χωρίς οικονομικό αντίτιμο προς όλους τους συμπολίτες μας, ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες-πρόσφυγες αλλά και σε πολίτες που έχουν ασφάλιση αλλά αδυνατούν να καλύψουν ιατρικά τους έξοδα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δηλώσουμε ότι ο στόχος του Α.Κ.Ι.Φ. ΔΕΝ είναι να υποκαταστήσει τις φθίνουσες κρατικές δομές υγείας (γιατί δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε αλλά και γιατί δεν θέλουμε). Επίσης, σημαντικό είναι ότι είμαστε αντίθετοι στην όποια έννοια ή τύπο φιλανθρωπίας που καλλιεργεί την παθητικότητα και λειτουργεί με κατακόρυφη διαδικασία από πάνω (τον ισχυρό) προς τα κάτω (τον αδύναμο). Θεωρούμε τη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως πόλεμο ενάντια στην κοινωνία με ανθρώπινες απώλειες είτε σε σωματικό είτε σε ψυχικό επίπεδο. Γι’ αυτό, στον πόλεμο αυτό είμαστε σύμμαχοι στο πλευρό των αδυνάτων διεκδικώντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα όλων των πολιτών.

Ο χώρος του Α.Κ.Ι.Φ. Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας και γύρω Περιοχών παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας κατόπιν κινητοποιήσεων της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Ιατρείου .

 


Χαρακτηριστικά – Αρχές – Όροι Λειτουργίας


 

Η προσφορά πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, φαρμακευτικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης από το Α.Κ.Ι.Φ. γίνεται χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικής ταυτότητας ή θρησκείας. Κάθε είδους ρατσιστική, εθνικιστική, ξενοφοβική, ομοφοβική ή φασιστική συμπεριφορά ή πρακτική είναι μη αποδεκτή.

Δεν ακολουθούμε εντολές ή αναθέσεις, ούτε ταυτιζόμαστε με κρατικούς φορείς, συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους ή δημόσια Μ.Κ.Ο. Λειτουργούμε αυτόνομα με μοναδική δέσμευση τις αποφάσεις της ανοιχτής συνέλευσης. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα κόμμα ή παράταξη να χρησιμοποιήσει ή εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα της προσφοράς των εθελοντών μας.

Δεν διαφημίζουμε κανέναν ιδιώτη ή εταιρεία ή οργάνωση που μας υποστηρίζει με δωρεές ή υπηρεσίες.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά στην εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευσή του Α.Κ.Ι.Φ. που λειτουργεί ως ανώτατο όργανο του ιατρείου. Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά κατά σειρά με ομοφωνία, σύνθεση απόψεων ή ευρεία πλειοψηφία από τους παρόντες και οι αποφάσεις δεσμεύουν και τους απόντες. Κανένας δεν δικαιούται να εμφανίζεται ότι εκπροσωπεί τη συνέλευση χωρίς προηγούμενη ανάθεση από αυτήν και για συγκεκριμένο σκοπό. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στους άλλους, να υπερασπίζουν την ελευθερία της έκφρασης και να μην είναι επιτρεπτή κανενός είδους σωματική ή λεκτική βία.

Το Α.Κ.Ι.Φ. υποστηρίζει αντι-ιεραρχικό τρόπο λειτουργίας (αυτό που ορίζεται ως οριζόντιες διαδικασίες), ισότιμη συμμετοχή όλων (γιατρών-γραμματείας-τεχνικών κ.ά.) Λειτουργεί με βάση την αλληλεγγύη ως μια οριζόντια διαδικασία ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και αλληλο-υποστήριξης. Θεωρούμε σημαντικό τη συμμετοχή κατοίκων στη συνέλευση και στη στελέχωση του εγχειρήματος ώστε να υπάρχει ισότιμη διαχείριση στο Α.Κ.Ι.Φ.

Βασικός στόχος και πεποίθηση όσων συμμετέχουμε στο ιατρείο είναι ότι η αλληλεγγύη προσφέρεται με βάση την αμοιβαιότητα και όχι μονομερώς, δεδομένου ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει, μετανάστες, άστεγοι, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Το Ιατρείο έχει χαρακτήρα κινηματικό. Δεν προσφέρουμε απλώς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική βοήθεια στους οικονομικά αδύνατους και τους αποκλεισμένους, αλλά προσπαθούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη χειραφέτηση και κινητοποίηση στην τοπική κοινωνία. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να στεκόμαστε δίπλα και όχι απέναντι, να μοιραζόμαστε βιώματα, δυσκολίες, ανάγκες και επιθυμίες ώστε να καταφέρουμε να σπάσουμε την ανάθεση, το αίσθημα παραίτησης και ανημπόριας/αδιεξόδου, την παθητική παρακολούθηση μέσα από την εξάσκηση στην αυτο-οργάνωση. Χρειαζόμαστε συνεργούς και όχι θεατές ή οπαδούς.

– Επιδιώκουμε με εξωστρεφείς δράσεις και εκδηλώσεις να επικοινωνήσουμε τον λόγο ύπαρξής μας και τις αρχές αυτονομίας και αυτο-οργάνωσης με την τοπική κοινωνία ώστε αυτή η ίδια η κοινωνία με την έμπρακτη εμπλοκή-συμμετοχή της να ορίζει τη διαχείριση του κοινωνικού ιατρείου.

Στηρίζουμε/συνεργαζόμαστε με άλλα κοινωνικά εγχειρήματα που έχουν σαν στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας, όπου όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στην εργασία, στην υγεία, στη στέγη, στη μάθηση και στον πολιτισμό.

 

Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο

Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας-Ν.Ιωνίας&γύρω περιοχών

13/01/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *