Το Α.Κ.Ι.Φ. ξεκινά ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ

 

Το ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ/ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (Α.Κ.Ι.Φ.) Ν.Φιλαδέλφειας, Ν.Χαλκηδόνας, Ν.Ιωνίας και γύρω περιοχών ξεκινάει προσπάθεια σταθερής αυτοχρηματοδότησης (για την κάλυψη αναγκών κοινωνικού ιατρείου/φαρμακείου και κοινωνικού οδοντιατρείου), με οικολογικούς όρους, μέσω ανακύκλωσης τηγανέλαιων και ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και τη ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ.

Το Α.Κ.Ι.Φ. Ν.Φ.,Ν.Χ.,Ν.Ιων. & γύρω περιοχών μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ΜΟΝΟ όταν είμαστε συμμέτοχοι στις προσπάθειες-δραστηριότητές του, οφελούμενοι ή μη.

 

—  Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η   Τ Η Γ Α Ν Ε Λ Α Ι Ω Ν  —

Τηγανέλαια θεωρούνται τα λάδια φυτικής προέλευσης που έχουν χρησιμοποιηθεί για ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (ΟΧΙ υπολείμματα από σαλάτες ή φαγητά φούρνου), οποιαδήποτε τροφής ακόμη και αν αυτή αφήνει αρκετά υπολλείματα (π.χ. ψάρια).

 

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ τηγανέλαιων:

Αφήνουμε το μαγειρικό λάδι να κρυώσει (ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο κ.λπ.

Αν χρειάζεται, το περνάμε από ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο για να το απαλλάξουμε από τα υπολείμματα τροφών.

Το μεταγγίζουμε με χωνί σε πλαστικό δοχείο και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία και προσέχουμε να ΜΗΝ αναμειχθεί με νερό ή άλλο υγρό.

Φέρνετε τα πλαστικά δοχεία με το λάδι στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο μας, στις ώρες λειτουργίας του καθημερινά 5.30μ.μ. – 8.00 μ.μ.

 

Γιατί τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια πρέπει να ανακυκλώνονται;

Μεγάλο ποσοστό προβλημάτων που συναντώνται στις αποχετεύσεις οφείλεται σε χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια

Τα λάδια αυτά δημιουργούν μια επιπλέον δυσκολία στον βιολογικό καθαρισμό γιατί στερούν το οξυγόνο από τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία αυτή.

Αν τα λάδια αυτά καταλήξουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες, προκαλούν ρύπανση των υδάτων με αντίστοιχες συνέπειες και στο οικοσύστημα. Ενδεικτικά 1 λίτρο λαδιών μολύνουν περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα νερό (το νούμερο φαίνεται υπερβολικό αλλά δεν είναι).