To A.K.I.Φ. στη Μαλακάσα (18/2) και στον Ελαιώνα (19/2)

ΜΑΛΑΚΑΣΑ

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου μέλη του Α.Κ.Ι.Φ. Ν.Φ., Ν.Χ., Ν.Ιων. και γύρω περιοχών συμμετείχαμε στην κινητοποίηση στο Στρατόπεδο Προσφύγων στη Μαλακάσα. Τις κινητοποιήσεις οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ και συμμετείχαν η Ομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Μαλακάσας από τον Ωρωπό, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αμαρουσίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, συνδικαλιστές/τριες, δημ.σύμβουλοι και άλλοι.

Η αστυνομία που ήταν στην είσοδο επέτρεψε σε μια αντιπροσωπεία περίπου 10 ατόμων να περάσουν μέσα στο στρατόπεδο. Μας συνόδευσε η υπεύθυνη συντονισμού από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία είναι μια ευγενέστατη κοπέλα 25 χρονών με ενδιαφέρον για το αντικείμενο αλλά με αυτονόητη έλλειψη εμπειρίας λόγω ηλικίας για τη διαχείριση αυτού του δύσκολου έργου. Συνομιλήσαμε με τους πρόσφυγες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη μεγάλη αντιρατσιστική – αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Μάρτη, στις 3μ.μ., στην Ομόνοια.

Πληροφορηθήκαμε ότι στο στρατόπεδο της Μαλακάσας ζουν περίπου 500 ενήλικες, παιδιά και ηλικιωμένοι όλοι Αφγανικής καταγωγής οι οποίοι πρόσφατα εξαιρέθηκαν από τη λίστα των εθνικοτήτων που πληροί τις προΰποθέσεις για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μετεγκατάστασης, γεγονός που καθιστά τραγικά αβέβαιο το μέλλον τους. Ζουν, πλέον, σε κοντέινερς και κάθε κοντέινερ έχει διπλές μονάδες aircondition για να υπάρχει επάρκεια θέρμανσης.

 

Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί από τους 1500 ανθρώπους, που μεταφέρθηκαν στη Μαλακάσα από τον Πειραιά, γύρισαν πίσω στο Αφγανιστάν ενώ άλλοι συνέχισαν την πορεία τους σε χώρες της Ευρώπης (με την αδρά πληρωμένη βοήθεια των διακινητών όπως φημολογείται) και μερικές οικογένειες (ανά δύο έως τέσσερις οικογένειες σε κάθε διαμέρισμα), κατάφεραν και νοίκιασαν μικρά διαμερίσματα στον αστικό ιστό αλλά πολλές από αυτές τις οικογένειες επέστρεψαν λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Eίδαμε ότι εκτός από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) τουλάχιστον άλλες 10 Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούνται στο χώρο [συγκρατήσαμε τον Ερυθρό Σταυρό, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), Save the children, UK aid, Medecines du Monde, Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), Mercy Corps, η ισπανική REMAR, OXFAM και άλλες οργανώσεις].

 

Η σίτισή τους παρέχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις/ΥΠ.ΕΘ.Α. (όπως και σε όλα τα οργανωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και καλύπτονται από τα ειδικά κονδύλια που παρέχει η Ε.Ε. για το προσφυγικό), μέσω σύμβασης που έχει γίνει με εταιρεία catering. Κατά γενική ομολογία των προσφύγων το φαγητό είναι άθλιο και αρκετές φορές μυρίζει άσχημα με το άνοιγμα της συσκευασίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πεταμένες στους κάδους συσκευασίες που είδαμε και που περιείχαν φασόλια. Η υπεύθυνη μας είπε ότι «δεν τους αρέσει το φαγητό» αλλά και οι αλληλέγγυοι από τον Ωρωπό μας ενημέρωσαν ότι έχουν και οι ίδιοι δοκιμάσει το φαγητό και δεν είναι βρώσιμο. Στην ερωτήσή μας αν έχουν γίνει έλεγχοι από την Υγειονομική Υπηρεσία, η υπεύθυνη μας έδωσε ασαφή απάντηση για το ποιος και πότε έχει κάνει ελέγχους. Φεύγοντας είδαμε αρκετούς μετανάστες γυρίζοντας από τον σταθμό του τραίνου να κουβαλούν λαχανικά και φρούτα.

 

Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την καλύπτει το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά οι αλληλέγγυοι μας πληροφόρησαν ότι ένας ενδοκρινολόγος εκτελεί χρέη παθολόγου και λείπουν βασικές ειδικότητες π.χ. παιδίατρος, γυναικολόγος κ.ά. Οι έγκυες γυναίκες (που αυτή τη χρονική στιγμή είναι περίπου 10), δεν παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της κύησης τους απλώς όταν έρχεται η ώρα να γεννήσουν καλείται ασθενοφόρο για να τις μεταφέρει στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο με μαιευτική κλινική. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από την υπεύθυνη και από τους πρόσφυγες.

 

Για τον εμβολιασμό που ρωτήσαμε, η υπεύθυνη μας διαβεβαίωσε ότι εμβολιάζονται πλήρως, ότι όλα καλά γίνονται ενώ οι γονείς μας είπαν ότι έγιναν κάποια αρχικά εμβόλια στα παιδιά αλλά δεν έχει τηρηθεί το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού. Γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε περίπτωση συναναστροφής τους με άλλα παιδιά. Ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη ότι κάθε πρόσφυγας έχει πλέον ΑΜΚΑ και ενώ, θεωρητικά, η πρόσβασή του σε δημόσιες δομές υγείας είναι ελεύθερη, πρακτικά, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες λόγω της χωροταξικής απομόνωσης του στρατοπέδου.

 

Η καθαριότητα του χώρου ήταν ελλιπής και σε ερώτηση γιατί δεν ενεργοποιούν τους ίδιους τους πρόσφυγες να φροντίζουν το χώρο τους η απάντηση ήταν ότι έχει αναλάβει ΜΚΟ τον καθαρισμό του χώρου και απαγορεύτηκε στους ίδιους τους πρόσφυγες να καθαρίσουν. Κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των προσφύγων μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Για το θέμα της ύδρευσης η υπεύθυνη ανέφερε ότι αρδεύεται ο χώρος από την ΕΥΔΑΠ με αδιευκρίνιστη απάντηση σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας του νερού αλλά μας διαβεβαίωσε ότι με κάθε γεύμα δίνεται ένα μπουκαλάκι του 0.5 lt (σύνολο 1.5 lt ημερησίως). Αυτό, επίσης, μας κάνει να αναρωτηθούμε για την ποιότητα του νερού για τις ευρύτερες χρήσεις του (για το πλύσιμο των δοντιών, για το μπάνιο των μικρών παιδιών, για πλύσιμο ρούχων κ.ά.)

 

Κανένα παιδί δεν έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο. Εδώ και 5 μήνες περιμένουν τα προσφυγόπουλα αλλά δεν ξεκινάει η πολυπόθητη προετοιμασία τους για να ενταχθούν με τα άλλα παιδιά από Σεπτέμβρη. Ο εκπαιδευτικός έχει προσληφθεί πληρώνεται και φωνάζει δημόσια ότι: «Τέσσερις μήνες περιμένουν τόσα παιδιά να ξεκινήσουν το σχολείο. Προετοιμάσαμε την τοπική κοινωνία να δεχτεί τα παιδιά, μιλήσαμε με 15μελή συμβούλια στα σχολεία, πήγαμε με Αφγανάκια και γίναν φίλοι με τα παιδιά του πρωινού σχολείου, φάγαμε ατελείωτες ώρες μέσα στο χιόνι να μιλάμε με πιτσιρίκια και γονείς χωρίς ένα μεταφραστή δίπλα μας και ποιο το αποτέλεσμα; Με την ελεεινή σας πολιτική οπλίζετε τα χέρια των φασιστών και γίνεστε οι μεγαλύτεροι υποστηριχτές κάθε χρυσαυγίτη. Στο τέλος κάθε έναν που σας κρίνει τον ονοματίζετε “φασίστα” και τρέχετε να συγχαρείτε όλους τους άχρηστους “δικούς σας”… Αναμένω με ανυπομονησία να με εγκαλέσετε. Σίγουρα θα ανακαλύψετε κάποια “ένδειξη ότι είμαι κι εγώ ακατάλληλος για τη θέση αυτή, αν όχι και φασίστας».

 

Κι εμείς ως Α.Κ.Ι.Φ. συμπορευόμαστε με τον ΔΑΣΚΑΛΟ και θα παλέψουμε για την μετακίνηση και εγκατάσταση των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας.

 

 

ΕΛΑΙΩΝΑΣ 

 

Στις 19/2 το Α.Κ.Ι.Φ. Ν.Φ., Ν.Χ., Ν.Ιων. και γύρω περιοχών συμμετείχε στην κινητοποίηση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στον Ελαιώνα. Κι εκεί μας συνόδευσε ένα μέλος, όπως μας ενημέρωσε, από την Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Ελαιώνα – Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και ένας εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπάρχουν πάνω από 15 εθνικότητες (από Αφγανιστάν, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Σομαλία κ.ά.), περίπου 3.500 άτομα σε 3 καταυλισμούς και αυτή η πολυπολιτισμικότητα ενώ στην αρχή ήταν δύσκολο να διαχειριστεί τώρα μοιάζει να λειτουργεί θετικά, όπως το μέλος της Σ.Ε. μάς διαβεβαίωσε ότι “με πολλή δουλειά υπάρχει αρμονική συνύπαρξη”.

 

Εδώ η παρουσία των ΜΚΟ ήταν διακριτική και κυρίως εγχώρια. Είδαμε γραφείο από τα Παιδικά Χωριά SOS και βεβαίως υπάρχει και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και κάποιες άλλες ελάχιστες οργανώσεις.

 

Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία από εργαζόμενο στο camp, πως πολλοί πρόσφυγες έχουν εκχριστιανιστεί και που επιβεβαιώθηκε από τους σταυρούς, σχεδόν 50 εκατοστών, που είδαμε να κρέμονται σε κάποιες ανοιχτές πόρτες των κοντέινερς. Φημολογείται ότι γίνονται προσπάθειες και αρκετές φορές με επιτυχία για προσηλυτισμό από κάποιες χριστιανικές ΜΚΟ.

 

Όλα τα παιδιά που διαβιώνουν στον Ελαιώνα παρακολουθούν απογευματινά μαθήματα στα ειδικά τμήματα σε 5 δημόσια σχολεία της περιοχής και διάφορα άλλα εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά προγράμματα μέσα στο στρατόπεδο. Κάποια παιδιά έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν και σε πρωινά τμήματα όπως μας περιέγραψε μια μικρή Αφγανή που συναντήσαμε.

 

Εδώ υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και η καθαριότητα γίνεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες και ο περιβάλλων χώρος ήταν καθαρός.

 

Την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, έχει, και εδώ, αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, επαρκώς και πλήρως κατά δήλωση του ανθρώπου που μας συνόδεψε αλλά οι ίδιοι οι πρόσφυγες μας ενημέρωσαν ότι δεν αντιμετωπίζονται τα ιατρικά τους προβλήματα. Υπήρξε κρούσμα επίορκου γιατρού, στο πρόσφατο παρελθόν, ο οποίος μετά από καταγγελία των προσφύγων απομακρύνθηκε.

Κι εδώ οι πρόσφυγες περιγράφουν ελλιπή εμβολιασμό των παιδιών τους και ανεπαρκή παρακολούθηση των εγκύων γυναικών. Όπως μας πληροφόρησε γιατρός από το νοσοκομείο «Αγ.Σάββας» εξέτασε γυναίκα που ήρθε με απλό παραπεμπτικό που δόθηκε από τους γιατρούς στον καταυλισμό του Ελαιώνα αλλά χρειαζόταν άμεση εισαγωγή καθώς είχε μάζα στον πνεύμονα. Πληροφορηθήκαμε από αλληλέγγυους ότι με απλό παραπεμπτικό στέλνονται οι πρόσφυγες στο νοσοκομείο, συχνά, χωρίς διαμεσολαβητή και αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την περαιτέρω διεκπεραίωση των προβλημάτων των ασθενών.

Συναντήσαμε έναν τυφλό μεσήλικα πρόσφυγα, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχε ήδη μεταφερθεί σε διαμέρισμα, αυτός και η οικογένειά του κι ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει ενημερωθεί όμως δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

 

Παρότι στον Ελαιώνα μοιάζει οι συνθήκες να είναι αρκετά καλύτερες και η πρόσβαση στον κοινωνικό ιστό της πόλης ευκολότερη οι ίδιοι οι πρόσφυγες μίλησαν ανοιχτά και εξέφρασαν την ανάγκη τους να ζήσουν σε σπίτια μέσα στην πόλη και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε μόρφωση, εργασία και υγεία και υπενθύμισαν το δικαίωμα για ανοιχτά σύνορα.

photos: www.sekonline.gr