Ανακοίνωση για τη δημιουργία Λαϊκού Ιατρείου στα Εξάρχεια

laiko-iatreio-eksarxeiaΚανένας μόνος του απέναντι στην κρίση

Ανακοίνωση για τη δημιουργία Λαϊκού Ιατρείου στα Εξάρχεια

Η επιβολή των μνημονίων από την ελληνική αστική τάξη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, από το 2010 έως και σήμερα, έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα τη περαιτέρω βίαιη φτωχοποίηση και προλεταριοποίηση ευρύτερων κοινωνικών κομματιών.

Η προσπάθεια να μεταφερθεί το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού μεταφράζεται σε μισθούς πείνας, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, απολύσεις, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, άγρια φορολόγηση, σπίτια χωρίς ρεύμα, διαλυμένα νοσοκομεία.

Μοναδικοί κερδισμένοι από τις μνημονιακές πολιτικές είναι το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να παραποιήσει αυτή την πραγματικότητα. Κανένα προπαγανδιστικό τέχνασμα δεν μπορεί να κρύψει ότι οι πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι και οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι.

Καμία αυταπάτη δεν μπορεί να αποκρύψει τα όρια του κοινοβουλευτισμού. Κανένα ψέμα δεν μπορεί να κρύψει ότι τα αστικά κόμματα, ψηφίζουν χωρίς αντιρρήσεις όλα τα μέτρα που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα και υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτή την οργανωμένη επίθεση πρέπει να αντισταθούμε. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, αν θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Πρέπει να οργανωθούμε παντού. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Να αγωνιστούμε ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Να αγωνιστούμε ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στη μόνιμη λιτότητα, στην διάλυση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, το γκρέμισμα της κοινωνικής ασφάλισης, στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε δομές ταξικής αλληλεγγύης. Για να σταθούμε αλληλέγγυοι στα πιο αδύναμα προλεταριακά στρώματα ώστε να πάρουν μια ανάσα, να κινητοποιήσουμε ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια ενάντια στις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων, να εμποδίσουμε τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων στην αστική φιλανθρωπία, να δώσουμε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση στην αλληλεγγύη, να μαζικοποιήσουμε και να πλατύνουμε το επαναστατικό κίνημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνουμε την πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Λαϊκού Ιατρείου στα Εξάρχεια, το προσεχές διάστημα.

Γιατί η επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η διαρκής υποβάθμισή του, οι περικοπές στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, οι απολύσεις, οι εκτεταμένες ελλείψεις στα νοσοκομεία, το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος περίθαλψης, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν σχέδιο πραγματικού πολέμου. Με συνέπειες δολοφονικές για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους προλετάριους γενικότερα. Ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες.

Ένα Λαϊκό Ιατρείο το οποίο θα βρίσκεται στα Εξάρχεια, ώστε να εξυπηρετεί κατοίκους που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας από όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Ένα Λαϊκό Ιατρείο, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με αντίστοιχες δομές (ειδικά της περιοχής) και θα αποσκοπεί, μαζί με άλλες συνελεύσεις, καταλήψεις και πολιτικές ομάδες, να γίνουν τα Εξάρχεια μια γειτονιά ταξικής πάλης, αλληλεγγύης και κοινωνικής αυτοργάνωσης, να γίνουν μια επαναστατική αντι-πρόταση απέναντι στην εξαθλίωση, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, την παραίτηση και την ιδιώτευση. Μια επαναστατική αντι-πρόταση, που δεν θα αναζητά εναλλακτικούς παραδείσους στο σήμερα, αλλά αντίθετα θα αποτελεί κομμάτι του πολυδιάστατου αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Μια αυτόνομη δομή που δεν θα δέχεται χρηματοδότηση ή κανενός είδους ενίσχυση από κρατικούς και δημοτικούς φορείς ή ΜΚΟ και δεν θα συνδιαλέγεται με καθεστωτικά ΜΜΕ. Μια αυτοοργανωμένη δομή η οποία θα λειτουργεί με τακτικές συνελεύσεις, όπου όλα τα μέλη της θα συμμετέχουν ισότιμα.

Καλούμε κατοίκους της περιοχής, αγωνιστές, αλλά ειδικότερα γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς να συμμετέχουν ενεργά στο Λαϊκό Ιατρείο. Καλούμε όλους να στηρίξουν τις δομές ταξικής αλληλεγγύης.

Για επικοινωνία: laikoiatreio@espiv.net

Πρωτοβουλία αναρχικών και κομμουνιστών

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1560441/