Έντυπο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου

Σε μορφή pdf εδώ 

Ποιοι είμαστε

Είμαστε εσύ, όπως κι εσύ ένας από εμάς. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που δεν άντεξε άλλο να βλέπει αδρανής κι αμέτοχη…

 Τα νοσοκομεία να βάζουν λουκέτο, ένα μετά το άλλο – όπως το Ν. Πατησίων – και τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας να φθίνουν και να εξαφανίζονται – όπως τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ Ν.Φ & Ν.Χ.

 Τρεισήμισι εκατομμύρια συνανθρώπους μας (ανασφάλιστους, παιδιά, υπερήλι­κες, ανέργους, άπορους ή μετανάστες) να μην έχουν πλέον καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κι η ζωή τους να επαφίεται στην καλή διάθεση των λίγων.

 Το κόστος συμμετοχής σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις να βαίνει αυξα­νόμενο, δίχως κανένα κριτήριο δικαιοσύνης.

 Την ατελείωτη αναμονή για ένα ιατρικό ραντεβού, όταν το πρόβλημα θα έχει πλέ­ον επιδεινωθεί ή καταστεί μη αναστρέψιμο.

 Τις αλυσιδωτές περικοπές των παροχών στις ευάλωτες ομάδες.

 Τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, την αύξηση των αυτοκτονιών (και κάθε αποτυχημένης απόπειρας, η οποία δε φιλοξενείται σε καμία στατιστική), την αύ­ξηση της περιγεννητικής και βρεφικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, την επα­νεμφάνιση ασθενιών όπως η φυματίωση και η ελονοσία, την αύξηση των κρου­σμάτων AIDS και ηπατίτιδας.

 Γενικότερα, την καταστροφή ενός από τους στυλοβάτες της υγείας, δηλαδή την πρόληψη, είτε αυτή νοείται ως άμεση ιατρική συμβολή, είτε ως έμμεση ικανο­ποίηση των ελάχιστων, καθημερινών υλικών και συναισθηματικών αναγκών, οποιασδήποτε αξιοπρεπούς ύπαρξης.

Τι κάναμε

 Πήραμε την τύχη στα χέρια μας. Δημιουργήσαμε από το μηδέν το Αυτοδιαχειριζόμε­νο Κοινωνικό Ιατρείο, δηλαδή μια πρωτοβάθμια δομή, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία:

 Πραγματοποιήθηκε χάρη στην ανυστερόβουλη προσφορά συμπολιτών μας, τόσο για την κατασκευή του χώρου, όσο και για τον εξοπλισμό και το ιατροφαρ­μακευτικό υλικό.

 Λειτουργεί στη βάση της αλληλεγγύης, δηλαδή μακριά από λογικές ελεημοσύ­νης, ατομικής προβολής ή κερδοσκοπίας.

 Στηρίζεται στην πρωτοβουλία, τη συμμετοχή όλων και την αγάπη των ίδιων των πολιτών, με τη μορφή μιας ανοιχτής συνέλευσης, όπου οι αποφάσεις λαμβάνο­νται αμεσοδημοκρατικά.

 Είμαστε ανεξάρτητοι από κόμματα, παρατάξεις, κρατικές ή δημοτικές αρχές, επι­χειρήσεις και, γενικότερα, οποιονδήποτε θα προσπαθούσε να την εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος.

Tι ζητάμε

 Ζητάμε να καταστήσουμε φανερή, μια άλλη δυναμική ζωής και δράσης, όπου ο άνθρωπος δε θα είναι αντικείμενο της ιατρικής, αλλά πολίτης ενεργός και συμ­μέτοχος στη λήψη των αποφάσεων, που τον αφορούν.

 Ζητάμε να κρατήσουμε ζωντανό ένα χώρο, όπου δε θ’ αποτελεί ένα φιλανθρωπι­κό ιατρείο, άλλα ένα ιατρείο-κέντρο αγώνα για όλη την περιοχή, όπου θα συνε­νώνονται τα τμήματα του λαού, που σπρώχνονται στο περιθώριο από το σύστη­μα, με αυτά που αντέχουν ακόμη και στέκονται αλληλέγγυα.

 Ζητάμε να καταστεί σαφές ότι, κάθε τέτοια προσπάθεια, δεν φιλοδοξεί ούτε να υποκαταστήσει τις δημόσιες δομές υγείας, ούτε να δώσει άλλοθι στην εγκλημα­τική πολιτική της κυβέρνησης. Αντιθέτως, επιθυμία μας είναι ο λαός να συσπει­ρωθεί σε μια αυτοδίκαιη πάλη για το δικαίωμα σε δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας περίθαλψη στον καθένα, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκεύματος, ιδεολογίας.

Τι προσφέρουμε

 Καθημερινή λειτουργία Ιατρείου και Φαρμακείου 17:00 − 20:00, με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πρωτίστως στις κοινωνικές εκείνες ομά­δες, που έχουν πληγεί περισσότερο.

 Έκδοση μηνιαίου προγράμματος με όλες τις προσφερόμενες ιατρικές ειδικότη­τες, ανά ημέρα.

 Συνεργασία με εθελοντές παθολόγους, πνευμονολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ορθοπεδικούς, χειρούργους, ακτινολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, νευρολόγους, ψυχίατρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουρ­γούς, διατροφολόγους.

 Τακτική εβδομαδιαία Συνέλευση, ανοιχτή προς όλους, κάθε Τρίτη στις 19:30 στο χώρο του Ιατρείου. Εδώ χτυπά η καρδιά του Κοινωνικού Ιατρείου. Δεν είναι η Συνέλευση, που θα σου πει τι γίνεται ή τι θα κάνεις, παρά είναι αυτή που εσύ ο ίδιος θέλεις να είναι. Η ανοιχτή Συνέλευση είσαι εσύ ο ίδιος.

 Ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε ζητήματα υγείας, με πα­ράλληλη ανάδειξη των εξίσου σημαντικών, κοινωνικών αιτιών κάθε νόσου (συν­θήκες διαβίωσης και εργασίας, διατροφή, στέγαση, θέρμανση κ.τ.λ.)

 Κινηματική και συλλογική διεκδίκηση: αξιοπρεπούς δημόσιας υγείας, διεύρυν­σης των υπαρχουσών δομών και παροχών, επαναξιοποίησης των μονάδων υγείας της περιοχής μας.

Μην ξεχνάς…

…στιγμή, πως οποιοδήποτε αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, δεν είναι ούτε ο βαρύγδου­πος τίτλος, ούτε οι τοίχοι που το στεγάζουν, παρά τα πρόσωπα και οι καρδιές, που το συναποτελούν. Ένα Κοινωνικό Ιατρείο, αξιώνει να λέγεται τέτοιο, όχι όταν απευθύνεται στην κοινωνία – σα να ήταν οτιδήποτε έξω και απέναντι από αυτήν – αλλά όταν είναι κα­θαυτό κομμάτι της κοινωνίας. Κι αυτό δεν γίνεται χωρίς εσένα, τον ίδιο! Όχι σαν ασθενή ή αναξιοπαθούντα! Αλλά ως άνθρωπο με αξιοπρέπεια, ως μαχητή, ως σύντροφο.

Η αλληλεγγύη το όπλο μας

Η ελπίδα στους αγώνες

Η συμμετοχή και η βοήθειά σου είναι σημαντική